Antioksidanlar, serbest radikal adı verilen hasar veren moleküllerin vücudun hücre hasarına uğramasını engelleyen moleküllerdir. Serbest radikaller stres, kanser, kalp hastalıkları, cilt rahatsızlıkları gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabildiği için antioksidanlar sağlığımız için büyük öneme sahiptir.

Antioksidanların Faydaları

Antioksidanlar, hücre zarlarını serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Bu koruma cilt sağlığını iyileştirir ve yaşlanma sürecini yavaşlatarak cildi kırışıklıklardan korur.

Antioksidanlar kanser hücrelerinin oluşumunu ve yayılmasını engellemekte önemli bir rol oynar. 

Kalp sağlığını etkileyen serbest radikallerin ve oksidatif stresin etkilerini azaltan antioksidanlar kalp sağlığını destekler ve kalp hastalıkları riskini azaltır. 

Antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirmede ve vücudu enfeksiyonlara karşı korumada oldukça etkilidir. 

Beta-karoten gibi antioksidanlar, göz sağlığını destekler ve katarakt oluşumunu önlemeye yardımcı olur. 

Antioksidanlar Nelerdir ve Hangi Besinlerde Bulunur?

Antioksidanlar doğada çoğunlukla bitkiler tarafından doğal olarak üretilebilen maddelerdir. İnsan vücudu her vitamini üretemediği için ve bazı minerallerin de insan vücuduna dışarıdan alınması gerektiğinden her birey antioksidan bakımından yeterli ve dengeli beslenmelidir. Antioksidan açısından zengin olan besinler ise “süper besin” olarak adlandırılmaktadır. İşte antioksidan bakımından zengin olan bazı besinler ve içerdikleri antioksidan türleri;

Meyveler

 Böğürtlen, kırmızı üzüm, kızılcık, çilek, kiraz gibi kırmızı meyveler başta olmak üzere domates, pembe greyfurt ve kayısı içerdiği likopen bakımından önemli antioksidan kaynaklarındandır. Likopen, cildin yaşlanmasını engelleyen ve cildi UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyan önemli bir antioksidandır. 

Nar ve Nar Suyu

 Meyveler içerisinden nara ayrı bir başlık açmak mantıklı olacaktır çünkü nar içerdiği antioksidanlar bakımından süper besin grubunda yer almaktadır. Narda yer alan beta-karoten ve C vitamini vücudu hastalıklara karşı koruyan önemli antioksidanlardır. Bir adet nardan elde edilen nar suyu günlük C vitamini ihtiyacının %40'ından fazlasını karşılayabilecek besin değerine sahiptir. 

Bitter Çikolata

Çikolata sevenlere müjde! Kakao oranı yüksek olan bitter çikolatalar kalp, beyin ve damar sağlığını koruyan flavonoid ve antioksidan bakımından zengin yiyeceklerdir. Çikolatada bulunan antioksidanlar ciltteki kan akışını düzenlemekte büyük rol oynarlar. 

Yeşil Çaylar

 İçeriğinde bulunan polifenol ve kateşin sayesinde önemli bir antioksidan kaynağı olan yeşil çaylar cildi serbest radikallerden korur ve vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirir. 

Kuru yemişler

 Badem, ceviz, fındık gibi yemişler önemli bir antioksidan kaynağı olan E vitamini ve sağlıklı yağlar bakımından zengin yiyeceklerdir.

Ispanak

Cildi yaşlanmaya karşı koruyan alpha lipoik asit ve lutein antioksidanları bakımından zengin olan ıspanak, antioksidan bakımından oldukça zengin bir sebzedir. 

Antioksidanlar sayesinde daha sağlıklı bir cilde kavuşabilir, daha güçlü bir kalp sağlığına sahip olabilir ve kansere yakalanma riskinizi düşürebilirsiniz. Antioksidan bakımından zengin yiyecekleri menünüze ekleyerek daha güçlü bir bağışıklık sistemine ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilir, serbest radikallerin vücudunuza verebileceği zararların önüne geçebilirsiniz.