Ebeveynlik uzun ve yorucu bir yolculuk olmasının yanında, sevgi dolu ve fedakarlıklar içeren bir süreç. Her ebeveyn elbette çocuğunu çok seviyor ve iyiliği için çabalıyor. İyi bir insan yetiştirmek için çabalayan ebeveynler zaman zaman doğru yaptıklarını düşünerek yanlış davranışlar sergileyebiliyor. İşte ebeveynlikte doğru bilinen yanlışlar! 

 İstek-Beklenti İlişkisi 

Çocuklar elbette çok değerlidir ve taleplerini yerine getirmek oldukça önemlidir. Ancak atlanmaması gereken nokta, çocukların gerçek hayatla da tanışması gerektiğidir. Her isteği yerine getirilen çocuk, bu beklentiyle büyüdüğünde hayal kırıklığına uğrayabilir. Bu nedenle çocukların kalbini kırmadan kimi taleplerinin gerçekleşemeyebileceği, bunun çocuğa duyulan sevgiyle bir alakasının olmadığı öğretilmelidir.  

 Mükemmel Ebeveynlik Algısı  

Ebeveynliğin önemli bir oranda duygusallık barındırdığı doğru ancak ebeveynlik bireylere doğuştan yüklenmez. Ebeveyn olmanın tek bir yolu, tek bir kuralı yoktur. Bu nedenle ebeveynlik kendini geliştirmeye, bir şeyler öğrenmeye ve dolayısıyla hata yapmaya açık bir alandır. Hata yapmaktan korkmak hata yapma ihtimalini artırabilir, hata yapmaktan korkmayın!  

 His Karmaşası

Genel anlamda mutlu bir çocukluk geçirmek bireyin karakter gelişimi açısından oldukça önemli. Yine de bu çocuğun olumsuz duyguları asla deneyimlememesi gerektiği anlamına gelmiyor. Çocuklar hayal kırıklığı, öfke, üzüntü, pişmanlık gibi olumsuz duyguları da deneyimlemeli ve bu duygularla başa çıkmayı öğrenmeli. Ebeveynlerin yapabileceği en doğru davranış çocuklarına bu olumsuz duygularla nasıl baş edebileceklerini öğretmek olmalıdır.  

Kendi Alanını Seçmesine İzin Vermek

Ebeveynlerin kendi hayallerini çocukları üzerinden gerçekleştirmesi ebeveynlikte oldukça sık rastlanılır. Bu durumun motivasyonu iyi olsa da çocuğun isteklerini, ihtiyaçlarını ve yeteneklerini göz ardı etmemek gerekir. Bir ebeveynin iyi bir basketçi olma hayalini çocuğuna yaşatmak istemesi ve bu doğrultuda çocuğunu bir basket kursuna yazdırması yanlış bir davranış değildir ancak çocuğun basketbola ilgisi ve yeteneği de göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuk kendi talepleri doğrultusunda yönlendirilmelidir.  

Beklenti

Her ebeveyn çocuğunun yaptığı işlerde en iyisini yapmasını ister, bu oldukça olağan bir taleptir. Bu durumun çocuğa nasıl yansıtıldığı ise çocuğun gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuklar başkalarıyla kıyaslanmamalıdır. Çocuğu daha iyiyi yapmasına teşvik etmek için ise kimseyle bir yarış halinde olmadığı, kendisini geliştirmek için çabalaması gerektiği öğretilmelidir.   

Mükemmel Evlat

Çocukların düştüğü yerden kalkmayı öğrenebilmesi, hata yapınca düzeltebilmesi oldukça önemlidir. Ebeveynlerde bunu öğretmek için çocuklarını güçlü bireyler olarak yetiştirmek isterler ancak işler her zaman yolunda gitmeyebilir. Dolayısıyla çocuklara hata yapabilecekleri alan tanımak gerekir. Çocuklar hata yapmalı, sonuçlarıyla yüzleşmeli ve gereken durumlarda ebeveynleriyle iş birliği içerisinde bu hataları düzeltmeyi öğrenmelidir.  

Dijital Ebeveynlik: Çocukları İnternette Güvenli Tutma Yolları Dijital Ebeveynlik: Çocukları İnternette Güvenli Tutma Yolları

 Yansıma  

Ebeveynlerin en büyük endişelerinden bir tanesi şımarık çocuklar yetiştirmektir. Çocuklarının şımarık bireyler olarak yetişmesini istemeyen ebeveynler, bu nedenle çocuklarına yeterince sevgi göstermeyebilirler. Sevgi çocukları şımartmaz. Tam aksine sevgi gören çocuk, dünyaya daha özgüvenli bakar. Ailesinin koşulsuz sevgisini hisseden çocuk kendisine de sevgi göstermeyi öğrenir.  

Özet: 

Ebeveynlik inişleri ve çıkışları olan, süreç boyunca yeni bir şeyler öğrenmeyi gerektiren meşakkatli bir yolculuktur. Bu yolculukta ebeveynler hata yapabilirler. Önemli olan hata yapmamak değil, hatalardan ders alarak yola devam edebilmektir. Her ebeveynin yolculuğu farklıdır ve bunun farkındalığıyla hareket ederek gelişime açık olmak iyi bir ebeveyn olmanın en önemli adımlarındandır.