Hayatı

Süreyya Ağaoğlu, 1903 yılında Azerbaycan’da dünyaya gelmiştir. Babası tanınmış bir düşünür ve siyasetçi olan Ahmet Ağaoğlu’dur. Süreyya Ağaoğlu, 5 kardeşin en büyüğü olarak dünyaya gelmiştir. Kardeşleri doktor, mühendis, siyasetçilik, edebiyatçılık gibi çeşitli iş gruplarında çalışmaktadırlar.

1910 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göçmüştür. Babasının ideolojisi ve görevi sebebiyle yaşamının ilk yılları Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın dostları arasında geçti. Bu gençlik fikirlerinin oluşmasında önemli rol oynamıştır. İstanbul Kız Lisesinden mezun olduktan sonra hukuk eğitimi görmek için 1921 senesinde Darülfunun’a başvurdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine başvuran ilk kız öğrenci olarak bu fakültenin kızlara çılmasında öncü bir rol oynadı.

İlham Veren Kadınlar: Cahide Sonku İlham Veren Kadınlar: Cahide Sonku

Avukat Kimliği ve Başarıları

1925 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Süreyya Ağaoğlu, 1927 senesinin sonunda Ankara Barosu’na kaydoldu. 1928 senesinde ise serbest avukatlık ruhsatını aldı. Böylelikle “Türkiye’nin ilk kadın avukatı” ünvanını kazandı.

İngilizce ve Fransızca dillerini bilen Süreyya Ağaoğlu, meslek hayatı boyunca çok sayıda uluslararası konferansta Türkiye’yi temsil etti. Girişimleri sonucunda İstanbul Barosu’nun Beynelmilel Barolar Birliği’ne üye olmasını sağladı. 1946-1960 yılları arasında bu birliğin tek kadın yönetim kurulu üyesiydi. 1960 yılında Kadın Hukukçular Birliği’nin Birleşmiş Milletler Cenevre Teşkilat temsilcisi seçildi.

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği başta olmak üzere Üniversiteli Kadınlar Derneği ve Hür Fikirleri Yayma Derneği gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşunun kurulmasında rol aldı. 1948 yılında kendisinin kurduğu Çocuk Dostları Derneği bugün hala faaliyettedir.

Süreyya Ağaoğlu, 1989 yılında katıldığı bir panelden ayrılırken düşüp beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetmiştir. 2 adet kitabı ve çeşitli hukuk makaleleri bulunmaktadır.