- 1 yaşından itibaren çocukların ek takviye olarak sebze tüketmesi önemlidir. Burada anne ve babalara büyük görev düşer. Sebze tüketimi alışkanlık haline getirilmeli.
- Bunun içinde sebze yemeklerini ailecek yemekte fayda var. Çocuk anne ve babadan gördüğünü genellikle taklit eder.
- Öte yandan sebzeleri çeşitli şekillerde pişirerek beğenisine sunabilirsiniz. Yemeği hazırlarken mutlaka çocuktan yardım alınız. Bu da yemeği yemesine olan yatkınlığını artırır.
- Haşlayıp üzerine yoğurt dökmekten ziyade çorbası ya da sağlıklı olarak kızartılıp da verilebilir.
- Çocuğa yemeği verdiğiniz tabağı mutlaka süsleyin. Sevdiği hayvanlar ya da figürleri yaptıkça çocuğun sebzeye olan bağı artar.
- En hızlı sebze ya da meyveyi tüketmesinin yolu püre ya da meyve suyudur. Bunları verirken de en çok sevdiği bardak ya da kasede veriniz.
- Mutfakta vakit geçirmesini sağlayın ve yemeklere karşı ön yargılı olmaması için sürekli onunla konuşun. Hikayeler ve oyunlar bu konuda etkili olur.
- İçeriklerinde yüksek oranda vitamin ve mineral barındıran sebzeler çocukların ek takviyesine yardımcı olur.
- Anne sütünden sonra bağışıklık sistemini güçlendirmek için gerekli olan proteini karşılarlar. Hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.
- Turunçgil grubuna ait olan mandalina, portakal, greyfurtun yanı sıra çocuğun daha sağlıklı C vitamini alması için kiraz kara üzüm ve kara dut tüketmesi gerekir.
- İleri yaşlarda çocuklarda kansızlık, tansiyon, konsantre bozukluğu, kanser ve kalp damar hastalıklarının görülme riski azalır.
- Özellikle sebze tüketimi sağlıklı bir bağırsak sistemine yardımcı olur. Lif bakımından zengin olan sebzeler mide ve bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.