Anne sütünden sonra artık besin tüketimine geçen çocukların tüketeceği her şey gelişimini ve ileri zamanlardaki hastalıklarını etkiler. Bu yüzden uzmanlar anne sütünden sonra bebeklikten itibaren kolay besin verilmemesi gerektiğini sebzelerden elde edilen yemeklerin verilmesini tavsiye eder. Bu evre oldukça zor geçer. Çünkü artık bilinçsel olarak ne istediklerinin farkına varan çocuklar genellikle farklı tatlar ister. Uzmanlarda bu konuda uyarıda bulunur. Sürekli olarak hazır gıda tüketen çocuklarda gelişimsel sıkıntılar ortaya çıkar. cocuk2.jpgÇOCUKLARA SEBZE VE MEYVE NASIL YEDİRİLMELİ?
  • 1 yaşından itibaren çocukların ek takviye olarak sebze tüketmesi önemlidir. Burada anne ve babalara büyük görev düşer. Sebze tüketimi alışkanlık haline getirilmeli.
  • Bunun içinde sebze yemeklerini ailecek yemekte fayda var. Çocuk anne ve babadan gördüğünü genellikle taklit eder.
  • Öte yandan sebzeleri çeşitli şekillerde pişirerek beğenisine sunabilirsiniz. Yemeği hazırlarken mutlaka çocuktan yardım alınız. Bu da yemeği yemesine olan yatkınlığını artırır.
  • Haşlayıp üzerine yoğurt dökmekten ziyade çorbası ya da sağlıklı olarak kızartılıp da verilebilir.
  • Çocuğa yemeği verdiğiniz tabağı mutlaka süsleyin. Sevdiği hayvanlar ya da figürleri yaptıkça çocuğun sebzeye olan bağı artar.
  • En hızlı sebze ya da meyveyi tüketmesinin yolu püre ya da meyve suyudur. Bunları verirken de en çok sevdiği bardak ya da kasede veriniz.
  • Mutfakta vakit geçirmesini sağlayın ve yemeklere karşı ön yargılı olmaması için sürekli onunla konuşun. Hikayeler ve oyunlar bu konuda etkili olur.
cocuk.jpgSEBZELERİN VE MEYVELERİN FAYDALARI NELERDİR?
  • İçeriklerinde yüksek oranda vitamin ve mineral barındıran sebzeler çocukların ek takviyesine yardımcı olur.
  • Anne sütünden sonra bağışıklık sistemini güçlendirmek için gerekli olan proteini karşılarlar. Hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.​​​​​​​
  • Turunçgil grubuna ait olan mandalina, portakal, greyfurtun yanı sıra çocuğun daha sağlıklı C vitamini alması için kiraz kara üzüm ve kara dut tüketmesi gerekir.
  • İleri yaşlarda çocuklarda kansızlık, tansiyon, konsantre bozukluğu, kanser ve kalp damar hastalıklarının görülme riski azalır.
  • Özellikle sebze tüketimi sağlıklı bir bağırsak sistemine yardımcı olur. Lif bakımından zengin olan sebzeler mide ve bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.