Ramazan menülerinin vazgeçilmezi Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş olan iki ayrı geleneksel lezzet, hoşaf ve komposto. İkisi arasındaki ne gibi farklar var, gelin beraber inceleyelim.
Sofrasında sağlıklı içecek sunmak isteyen annelerin en yakın dostu, Ramazan ayının vazgeçilmezi, az şekerle yapıldığı için ferahlık veren ve serinletici özelliği sahip olan içeceği hoşaf ve komposto.
KOMPOSTO NEDİR? NASIL YAPILIR?
Komposto bir Orta çağ içeceğidir. Yapımında meyve ve şeker şurubu temel malzeme olarak kullanılmıştır. Meyvenin kendi şekeri ve çeşitli baharatlar kompostoya lezzet vermektedir. Dileyen tarçın, vanilya, portakal, Hindistan cevizi, üzüm koyarak kompostosunu yapabiliyordu. İsteğe bağlı olarak soğuk ve sıcak servis edilebilir.
Orta çağ İngiltere’sinde ana menüden önce servis edilirdi. Rönesans Döneminde yemeklerden hemen sonra servis edilirdi. Bazı kaynaklar kompostonun Bizans içeceği olduğunu söylemiyor değil. Kompostolar malzemelerin az olmasından çok kolay yapılır olmasından dolayı tercih sebebi olmuştur. Avrupa’da bir dönem Yahudi yemeği olarak tanınmıştı. Bazı yerler üzerine tarçın, vanilya ekleyerek sunum yapıyordu.
Komposto ve hoşaf arasında çok büyük fark olmamasına karşın hoşafın malzemesi kurudur, komposto ise yaş meyveler kullanılarak yapılır.
Hoşaf daha çok Anadolu tanınır. "Hoş Ab" yani "Hoş su" kelimesinden türetilmiştir ve Farsça kökenlidir. Komposto ise Latince "compositus" kelimesinden türetilmiştir. Hoşaf "hoş su" demek iken, komposto "karışım" demektir.