Lezzetlerin İzini Sürün! Sevilen Yerel Lezzetlerin Tadına Varabileceğiniz Gurme Rotalar…
Kış soğuklarının yaklaşması kimilerini üzse de kimilerini çok sevindiriyor çünkü bu mevsimi güzelleştiren bazı yiyecek ve içecekler var. Peki içimizi ısıtan, bağışıklığımızı güçlendiren kış lezzetlerinin en güzel olduğu yerleri keşfetmeye ne dersin? Kış aylarının en sevilen içeceklerinden biri eşsiz kokusu ve tadıyla salep. Salep orkidegiller familyasındaki bir bitkinin yumrularından elde ediliyor. Bu bitki ülkemizde Muğla, Kahramanmaraş, Milas, Antalya, Van, Kastamonu, Safranbolu ve Isparta’da yetişiyor. Genelde üzerine tarçın dökerek şifa oranını artırdığımız salep, son yıllarda hazır paket halinde marketlerde de satılıyor. Ama bakır kazanlarda kaynatılan salepi içmenin keyfi bir başka. Gerçek salep içmek isteyenler rotalarını İstanbul Yeniköy Kahvesi, Tarihi Bağdat Kurukahvecisi, Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi ya da Dondurmacı Ali Usta’ya çevirmeli. Yararları saymakla bitmeyen lezzetli ve kışa özgü tatlardan bir diğeri boza. Probiyotik işleve de sahip boza, her ne kadar İstanbul’daki Vefa Bozacısı ile anılsa da aslında memleketi Bilecik. Şehirdeki Soydan Boza’da satılan bozalar çok lezzetli. Lezzetli bir boza içmek isteyenler ayrıca Eskişehir’de Karakedi Bozacısı’nı, Adapazarı’nda Alikoka Bozası’nı, İzmir’de Şemikler Bozacısı’nı, Manisa’da Çınar Boza’yı ve Isparta’da Günnaz Boza’yı deneyebilir. Yemeklerin en lezzetli eşlikçilerinden turşu aslında zamansız bir yiyecek olsa da kış sofralarında daha fazla yer buluyor. Bağışıklığı güçlendiren turşunun farklı şehirlerde çok farklı malzemelerle yapılan çeşitleri bulunuyor. Ülkemizin farklı bölgelerine özgü olanlar da dahil en lezzetli turşuları bulabileceğiniz bazı turşucular ise şöyle; İstanbul’da Asri Turşucu ve Petek Turşuları, İzmir’de Hasan Amca Turşuları, Ankara’daki Hüsmen Ağa Turşucusu. Yolunuz buralarda düştüğünde özel reçetelerle hazırlanan bu lezzetleri mutlaka denemelisiniz. Kış soğuklarında içimizi ısıtan sıcak çikolatanın keyfi özellikle de kış tatili yörelerinde ve kayak pistlerinde tüm gün keyifli vakit geçirip eğlendikten sonra bambaşka oluyor. İstanbul’da Rumeli Çikolatacısı, Aşşk Kahve, J’adore Chocolatier gibi yerlerde tadına doyum olmaz sıcak çikolatalar içebilirsiniz. Kış denildiğinde akla gelen tatlılardan biri şüphesiz kabak tatlısı oluyor. Havaların soğumasıyla birlikte pazarların en popüler ürününe dönüşen balkabağıyla yapılan kabak tatlısının birbirinden farklı yorumları var. Ancak Antalya ve Hatay’da yapılan hali en lezzetlisi oluyor. Antalya’nın tarifine göre balkabakları üzerine şeker dökülerek 24 saat bekletiliyor. Sonrasında tahin-ceviz ikilisiyle servis ediliyor. Hatay’ın iste kireçte bekletilmiş çıtır kabak tatlısı meşhur. Kabak tatlısıyla birlikte ayva tatlısı da kışın en popüler tatlılarından biri. Ayvaların şekerli suda pişirilmesiyle ve çekirdeklerindeki pigmentle renklendirilmesiyle yapılan ayva tatlısı genelde kaymakla servis ediliyor. Bu tatlı birçok şehirde yapılsa da, en lezzetli yorumlarından biri Bursa’da. Çünkü ayva tatlısı bir saray yemeği ve en güzel tarifin Bursa’da olmasında şehrin uzun yıllar Osmanlı Devleti’nin başkenti olmasının etkisi büyük. Ayva tatlısını İstanbul’da en iyi yapan yerlerin başında ise Hacı Abdullah ve Kanaat Lokantası geliyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir