Oruç tutarken günde 2 öğün besleniyor olmamız sebebiyle kan şekerindeki denge değişir. Ve ilk hafta uykusuzluk, yorgunlukla geçer. Ruhen ve bedenen hızla değişim sağlayan orucun vücuda adapte olması için ilk hafta bu tip bir problemin görülmesi normaldir. Sonrasında bu hal ortadan kalkar ve vücut bu duruma alışmış olur.

o-4.jpg

ORUCUN İLK HAFTASINDAKİ YORGUNLUĞU ÖNLEMENİN YOLLARI

Günlük su tüketimi 2,5 litrenin altına düşmemeli.

Sıvı tüketimi kahve meyve suyu ya da çay ile karşılanmamalı. Tüketilen çay-kahve oranı günlük almanız gereken su tüketim miktarına eklenmemeli.

Yemekler yavaş yenilmeli, lokmalar yavaşça çiğnenmeli

İftardan sonra kısa bir yürüyüş ve hareket yapılmalı

İftar - sahur arası küçük de olsa 1 porsiyon meyve ve bir avuç çiğ kuruyemiş tüketilmeli

Asitli ve gazlı içeceklerden mutlaka uzak durulmalı

Aşırı şekerli, şerbetli tatlı tüketmek yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli

Sahurda yumurta, peynir, süt ve yoğurtla vücudun ihtiyacı olan kalsiyum ve protein desteklenmeli.

06.jpg

ORUÇLUYKEN UYKU HALİNİ AZALTMAK İÇİN TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

Oruçlu olduğumuz zamanlarda kan şekeri seviyesi sürekli düşer. Böyle durumlarda kişilerde hem açlık hissi ortaya çıkar hem de uyku ve halsizlik gibi durumlar ortaya çıkar. Daha dinç ve sağlıklı oruç tutabilmek için beslenmenin düzenli ve doğru olması çok önemlidir.

o-1.jpg

Özellikle uyku, halsizlik ve konsantrasyon kaybını önlemek için glisemik indeksi düşük gıdaları tercih etmek gerekir. Bu gıdalar şu şekildedir;

- Kepekli un,

- Kepekli pirinç ürünleri,

- Kuru fasulye,

- Esmer şeker,

- Haşlanmış yumurta,

- Meyve çeşitleri,

- Baklagiller.