Yaşam

Tembellikten Kurtulmak İçin Bir Reçete Var Mı?

  • Gerçek sorunu bul: Ne zaman tembellik yaparsan ayağa kalk ve ne olup bittiğiyle ilgili küçük bir değerlendirme yap. Tembellik genelde sorunun kendisi değil, belirtisidir. Motivasyon eksikliğinin nedeni ne? Yorgun musun, bunaldın mı, korkuyor musun, dertli misin, yoksa yalnızca motive değilsin ve çıkmaza mı girdin? Çıkmaza girme meselesi büyük ihtimalle düşündüğünden daha küçük bir sorundur ve hayal ettiğinden çok daha kolay bir şekilde atlatabilirsin.
  • Yataktan çık: Yatakta uzanıp sıcacık yorganın keyfini çıkarmanın ilerleyen saatlerde seni daha enerjik yaptığını düşünebilirsin ama aslında tam tersi olur. Gün boyunca daha yorgun oluruz. O yüzden yataktan fırla! Böylece zihnin vücudunun verdiği işaretleri takip eder. Yataktan hemen çıkarsan işe koyulmaya hazır olacaksın ve başlamak için sabırsızlanacaksın.
  • Kendine yapabilirim de: Harekete geçmek her şeyi değiştirir. Bazı anlar pasifsindir ve öylece oturup kalırsın; bazı anlar da sırf hareket etmiş, karar vermiş ya da bir noktaya ulaşmış olduğun için bir şeyleri değiştirirsin ya da onlarda derinleşirsin. Geçmişte yaşananlar seni tanımlayamaz. Sen hep kendini yeniden keşfettiğin ve değiştirmeye çalıştığın bir konumdasındır. Yapman gereken tek şey böyle düşünmek ve buna inanmak olacaktır.
  • Egzersiz yap: Egzersizin faydaları saymakla bitmez gerçekten ama en önemlilerinden biri gün boyu daha enerjik hissetmenizi, kan akışını sağlar, metabolizmanı hızlandırır ve vücudunun tüm gün enerjik kalmasını sağlar. Eğer sabahları dışarı çıkmak zor geliyorsa 5 dakika bile olsa egzersiz yap. Öğleden sonra çok daha canlı hissedeceksin.
  • İhtiyaç duyduğunda yardım al: Çoğu insan başkalarından yardım istemenin yanlış olduğuna dair yersiz bir korkuya sahiptirler. Bu korku geçmişte hoş olmayan bir karşılaşmanın, can sıkıcı bir okul anısının ya da işyerindeki kıyasıya bir rekabetin sonucunda gelişebilir ama her durumda hayata karşı takınılan sağlıksız bir tutumdur. Bizler sosyal varlıklarız ve varlığımızın bir kısmı paylaşmak ve bir başkasına yardım etmek üzerine kuruludur.
  • Düzenli beslenin: Yağlı şeyler veya abur cubur yememeye gayret gösterin. Bol bol su tüketin. Beslenmede tembelliği büyük ölçüde azaltır.
  • Haftalık hedeflerini yaz: Haftalık hedefler listesi, motivasyonunuzu korumanızı sağlayacaktır. Motivasyon ilerledikçe hedeflerinin değişmesi de kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca onlara ulaşmanın en etkili yollarını belirleyeceksin.
  • Kıyafetlerini ütüle: Mesela koltukta oturuyorsun ve keşke şimdi kendi kendilerine bitseler diye içinden geçirdiğin çalışma tablolarına gözünü dikmiş duruyorsun. Bırak gitsin. Onun yerine kıyafetlerini ütülemek gibi sıkıcı bir iş yap. Ütüyü, ütü tahtasını, gömleğini çıkaracaksın ve başladıktan beş dakika sonra şöyle düşüneceksin: "Kıyafetlerimi ütüleyerek niye zaman kaybediyorum ki?" Ütüyü bırakıp kendine geleceksin ve gerçekten bitirmeyi istediğin şeyi yapmaya devam edeceksin.
Vazgeçme. Motivasyon bulabileceğin tek şey budur. İşler zorlaştığında, özellikle öngörülmeyen sorunlarla karşılaşıldığında devam edebilmek çok başka bir şeydir. Bil ki işler çoğu kez nedensiz yere sekteye uğrayabilir ve çabaların altüst olabilir. Aksiliklerin şevkini kırmasına izin vermek yerine onların ne olduğunu gör ve tadını kaçırmalarına izin verme. Sen yalnız değilsin ve zorluklara kafa yormaya odaklanman, başarmanın ve kendini toplamanın en iyi yollarından biridir.
  • Şikayet etmek: Gün içinde sürekli şikayet ediyorsunuz değil mi? Belki de haklısınız. Her şey yanlış gidiyor…Ama inanın sürekli söylenmeniz sizi daha da kötü etkiliyor. Artık olumsuz şeyler söylemeyi bırakın.
  • İzne çıkmak: İşinize bir süre ara vermek veya iş değişikliği, sizi eski enerjik halinize döndürebilir. Unutmayalım ki değişiklik insan motivasyonunda çok önemli bir faktördür. Çalıştığınız şirketi, departmanı veya sektörü değiştirmeniz sizi bambaşka biri haline getirebilir.