9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nde tütün bağımlılığından kurtulma çağrısı yapan Yeşilay, sigarayı bırakmak isteyenler için T.C. Sağlık Bakanlığı ile birlikte geliştirdiği Bırakabilirsin uygulamasını da tanıttı. Bırakabilirsin uygulaması, sigara bırakma hedefinin konulması aşamasında yaşanan zorlukların raporlanmasına ve ücretsiz destek başvurusuna kadar pek çok kolaylık sağlıyor. Bırakabilirsin uygulaması sayesinde sigarayı bırakmak isteyen kişiler bu süreci uygulama üzerinden takip edebiliyor ve ihtiyaç duyduklarında Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) klinik psikoloğuna bir tuşla ulaşabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Akciğer Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası’na göre Türkiye’de ölümlerin yüzde 26,6’sının tütün kullanımına bağlı nedenlerle meydana geldiğine dikkat çeken Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Unutmamak gerekir ki sigara, alkol ve obezite ile birlikte bulaşıcı olmayan hastalıklara neden olan üç temel risk faktörü arasında yer alıyor ve dünya çapındaki ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olarak görülüyor. Tütün ürünleri sadece insan ve toplum sağlığını tehdit etmekle kalmıyor; kamu sağlığı harcamalarında artışı ve verimlilik kayıplarını da beraberinde getiriyor. Tütün ürünlerinin yarattığı toplam ekonomik kaybın yıllık ortalama 1,4 trilyon ABD doları olduğu tahmin ediliyor. Bu da dünyanın yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYİH) yüzde 1,8'ine denk geliyor” dedi.
YEŞİLAY, BIRAKABİLİRSİN UYGULAMASI İLE SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLERİN YANINDA
Bağımlılıkların önlenmesi için pek çok çalışma yürüten Yeşilay, tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenlere de Bırakabilirsin ile ücretsiz destek veriyor. Dünyadaki benzer uygulamalar incelenerek hazırlanan Bırakabilirsin, sigarayı bırakmak isteyenlere her türlü desteği sağlayacak şekilde tasarlandı.Kişilerin bağımlılıklardan kurtulmada desteğe ihtiyaç duyabildiğini belirten Öztürk, “Dünyadaki pek çok uygulamanın en iyi özelliklerini Yeşilay olarak kendi gücümüzle birleştirdik. Bu anlamda Bırakabilirsin uygulamasının sigarayı bırakmak isteyenlere çok önemli bir destek sağlayacağını düşünüyoruz. Daha fazlasına ihtiyaç duyduklarında da her zamanki gibi onlara bir telefon kadar yakınız” dedi.
Kullanıcılar sigarayı bırakmadan önce hedef tarih koyarak uygulamayı kullanmaya başlayabiliyor ve uygulama her gün bırakma hazırlıklarıyla ilgili önerilerini paylaşıyor. Sigarayı bırakma anından itibaren ise sigara kullanımını tetikleyici duygular ve içme isteği takip edilerek kullanıcılara grafik olarak sunuluyor. Böylece kişiler en çok hangi durumlarda sigara içme isteği duyuyorsa, o doğrultuda öneriler alabiliyor. Uygulama kapsamında sigarasız geçen gün sayısı ve sigara içmeyerek sağlanan ekonomik tasarruf bilgileri de yer alıyor. Kullanıcılar sigarayı bırakarak kazandıklarını mobil uygulama üzerinden istatiksel olarak takip edip, başarı günlüğü tutarak kat ettikleri aşamaları sosyal medyada paylaşabiliyorlar. Desteğe ihtiyaç duyanlar ise ücretsiz Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı 115’e kolay bir şekilde ulaşabiliyorlar.
YEŞİLAY, TÜTÜN BAĞIMLILIĞIYLA MÜCADELESİNİ ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR
Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) bünyesinde tütün danışmanlığı hizmeti de sunuluyor. YEDAM’da görev yapan uzmanlar tarafından oluşturulmuş “Tütün Bağımlılığı Müdahale Programı” çerçevesinde sigara kullananlara ücretsiz destek sağlanıyor. 115 hattı ve bırakabilirsin mobil uygulaması üzerinden Yeşilay Danışmanlık Merkezine kolaylıkla ulaşılabiliyor.
1 asrı aşkın süredir bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay, tütün bağımlılığıyla mücadele için pek çok proje hayata geçiriyor. T.C. Sağlık Bakanlığı ile birlikte Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma kampanyasını başlatan kurum, Yeşil Dedektör uygulaması ile ihlallerin önüne geçilmesi konusunda katkı sunuyor. Koronavirüs salgını döneminde ‘Sigarayı bırakmanın tam zamanı’ kampanyasını yürüten kurum, sigarayı bırakmak isteyenlere uzaktan destek sağlamaya da başladı. YEDAM danışma hattına bugüne kadar toplam 31 bin 944 tütün araması geldi. 8 bin 923 kişi ile de 26 bin 681 Bireysel Tütün Danışmanlığı görüşmesi yapıldı.
ÇOCUKLAR ELEKTRONİK SİGARA KULLANDIĞINDA BAĞIMLILIK RİSKİ İKİ KAT ARTIYOR
Türkiye’de tütün bağımlılığına karşı istikrarlı bir mücadele yürütüldüğünü ve bu mücadelenin en önemli göstergesinin sigarayı bırakmak için adım atanların sayısındaki artış olduğunu belirten Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:
“Tütün endüstrisi bu noktada tamamen yanıltıcı söylemlerle sigaraya alternatif elektronik sigaraya yöneliyor. Farklı pazarlama taktikleri ile tütün bağımlılığını yaygınlaştırma çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu ürünler içeriğindeki bazı kimyasal maddeler en az sigaradaki kadar zararlıdır ve nikotin bağımlılığını tetikleyicidir. Bu nedenle buradaki tehlikeyi net bir şekilde görmemiz ve tütün bağımlılığı ile mücadelemizi bu riskleri de göz önünde bulundurarak sürdürmemiz önem taşıyor. Bu yıl DSÖ'nün küresel tütün salgınına yönelik raporunda ilk kez elektronik sigara ile ilgili verilere yer verildi. Satışı 32 ülkede yasaklı elektronik sigara ürünlerine karşı tüm dünyada ortak bir strateji ve söylem üretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye her zamanki gibi bu konuda da başı çekiyor ve elektronik sigara ürünlerine karşı en erken önlem alan ülkeler arasında bulunuyor. Ancak yine de bu ürünlere karşı çok dikkatli olmamız gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Sigaranın yasak olduğu halka açık yerlerde elektronik sigara kullanılması, halka açık yerlerde tütün ürünü kullanımını yeniden normalleştirme anlamına geliyor. Ayrıca çocuklar elektronik sigara kullandığında, hatta denediğinde, gelecekte geleneksel sigaraları kullanma olasılıkları iki kat fazla oluyor.”